Sätter i halsen
Sätter i halsen
Så här hjälper du någon som satt i halsen, fått luftvägsstopp och inte kan andas.
- Gör så här på vuxna eller barn (1-18 år) som satt i halsen. Har ett spädbarn eller en bebis satt i halsen, läs här.
- Så länge personen kan hosta själv, gör inget mer än att uppmana hen att fortsätta att hosta för att få loss det som sitter fast. Det är först när personen blir tyst som du ska sätta igång med ryggslag.
- Gör 5 kraftiga ryggslag
Stöd bröstkorgen med ena armen. Med andra handen, gör 5 kraftiga ryggslag mellan skulderbladen med handloven. Gör färre om hindret lossnar och personen kan andas igen. - Om det inte hjälper – gör 5 buktryck ("Heimlich manöver")
Ställ dig bakom personen, knyt ena handen och placera tumsidan mot magen mellan naveln och bröstkorgen. Fatta tag med den andra handen runt den knutna handen och luta personen framåt. Gör 5 bestämda buktryck, inåt-uppåt. Färre om hindret lossnar och personen kan andas igen. Detta har tidigare även kallats "Heimlich manöver".
OBS! På barn under 1 år ska du göra brösttryck istället för buktryck/"Heimlichs manöver". - Växla mellan 5 ryggslag och 5 buktryck tills hindret lossnar
Ryggslag och buktryck skapar vibrationer och tryck i luftvägarna. Detta räcker ofta för att hindret ska lossna så att den drabbade kan andas igen. - Om personen blir medvetslös – ring 112
Ring 112 om personen blir medvetslös.
Ring 112
Starta sedan HLR, hjärt- och lungräddning. Använd telefonens högtalarfunktion och håll kvar kontakten med larmcentralen. Du får vägledning och hjälp från SOS-operatören.
Hjärt-lungräddning, HLR - Vuxen
Hjärtlungräddning, HLR - Barn
Har ett spädbarn eller en bebis satt i halsen, läs här.
Frågor och svar – sätta i halsen
Hur gör jag om en bebis har luftvägsstopp och har satt i halsen?
För bebis (0-1 år):
- Håll barnet så att barnets huvud kommer lägre än bröstet och stöd upp huvudet.
- Ge 5 bestämda slag mellan skulderbladen.
- Gör 5 brösttryck, på bröstbenets nedre halva.
- Om barnet till exempel börjar hosta, titta i munnen för att se om hindret har lossnat. Ta i så fall ut det.
- Fortsätt att växla tills hindret lossnar. Växla mellan 5 ryggslag och 5 brösttryck.
Luftvägsstopp bebis
Ska jag göra på samma sätt på ett barn som på en vuxen?
Ja. Att kombinera 5 ryggslag med 5 buktryck är ett effektivt sätt att få bort luftvägshinder på barn (1-18 år), såväl som på vuxna. Vänd inte barnet upp och ner för att få loss hindret. Det är inte effektivt och dessutom kan du skada barnet, till exempel om du tappar greppet.
På en bebis (under 1 år) ska du göra lite annorlunda, se föregående fråga.
Hur gör jag buktryck, Heimlich manöver?
Ställ dig bakom personen, knyt ena handen och placera tumsidan mot magen mellan naveln och bröstkorgen. Fatta tag med den andra handen runt den knutna handen och luta personen framåt. Gör 5 bestämda buktryck, inåt-uppåt. Färre om hindret lossnar och personen kan andas igen. Detta kallades tidigare även Heimlich manöver.
På barn under 1 år ska du göra brösttryck istället för buktryck/"Heimlichs manöver".
Ska jag titta i munnen när någon satt i halsen?
Om personen är medvetslös och du misstänker att föremålet kommit upp (exempelvis om personen hostar eller rör sig) ska du titta i munnen.
Ska jag använda några produkter eller hjälpmedel vid luftvägsstopp?
Om någon sätter i halsen och inte får luft rekommenderar vi att du gör ryggslag och buktryck (brösttryck på barn 0-1 år) enligt instruktionerna på den här sidan. Det är de handgrepp vi lär ut i våra kurser.
Svenska Röda Korset följer de internationella riktlinjer som finns för att hjälpa en person som har satt i halsen. Vi avråder från produkter som marknadsförs som kvävningsräddare, luftvägsrensare, kvävningshjälp eller liknande. Läkemedelsverkat har tidigare beslutat om marknadsförbud för SonicLife, en variant av den här typen av produkter.
Var kan jag lära mig mer om livräddande första hjälpen?
Röda Korset arrangerar kurser i första hjälpen och hjärt-lungräddning, HLR, för privatpersoner, ideella föreningar, föräldragrupper med flera. Lär dig rädda liv vid ett olycksfall eller akut sjukdom på barn och på vuxna.
Röda Korsets kurser i första hjälpen och hjärt- lungräddning, HLR
Bebis/spädbarn sätter i halsen
Hjälp ett spädbarn eller en bebis under 1 år som satt i halsen eller fått luftvägsstopp och inte kan andas.
- Gör så här på bebis eller spädbarn (under 1 år) som satt i halsen. Har ett barn över 1 år satt i halsen, läs här.
- Gör 5 kraftiga ryggslag
Om bebisen (0-1 år) är vaken och inte kan hosta, lägg barnet på mage längs din underarm. Huvudet ska vara lägre än bröstet och stöd huvudet. Gör 5 bestämda ryggslag mellan skulderbladen med handloven, färre om hindret lossnar. - Om det inte hjälper – gör 5 brösttryck
Vänd över barnet på din andra arm och stöd huvudet. Gör 5 brösttryck med två fingrar på bröstbenets nedre halva, färre om hindret lossnar.
OBS! Du ska inte trycka på magen på ett barn under 1 år. Tryck på bröstbenet! - Växla mellan 5 ryggslag och 5 brösttryck tills hindret lossnar
Ryggslag och brösttryck skapar vibrationer och tryck i luftvägarna. Detta räcker ofta för att hindret ska lossna så att bebisen kan andas igen. - Om bebisen blir medvetslös – ring 112
Starta sedan HLR, hjärt- och lungräddning. Använd telefonens högtalarfunktion och håll kvar kontakten med larmcentralen. Du får vägledning och hjälp från SOS-operatören.
Ring 112
Hjärt- lungräddning, HLR - Barn
Tillbaka till relaterad första hjälpen, samt frågor och svar om att sätta i halsen
Alla instruktioner
Livräddande – första hjälpen
Instruktioner för livräddande insatser du kan göra när något allvarligt hänt.
Akuta sjukdomsfall – första hjälpen
Instruktioner om vad du kan göra vid olika akuta sjukdomsfall.
Skador och olyckor – första hjälpen
Instruktioner om vad du kan göra vid olika skador och olyckor.
Stick och bett – första hjälpen
Information om olika stick och bett från djur och vad du kan göra.