Årsboken syftar till att öka kunskapen om den humanitära rätten och belysa dess relevans i dagens samhälle, och ger i det syftet exempel på Sveriges arbete med den humanitära rätten och svenska domar om överträdelser av den humanitära rätten.
Temat för årets upplaga är uppbyggnaden av totalförsvaret. Årsboken innehåller lärorika och intressanta texter från aktörer som arbetar med eller har specialkunskaper i den humanitära rätten kopplat till detta tema. Inledningsvis erbjuder Försvarshögskolan en artikel där god inblick ges i vilken roll folkrätten kan och bör spela i Sveriges totalförsvarsarbete.
Därefter följer en artikel från Sjöfartsverket som redogör för myndighetens roll i totalförsvaret samt diskuterar den humanitära rättens betydelse för sjöräddnings- och flygräddningstjänsten i Sverige. Riksantikvarieämbetet har bidragit med nästkommande artikel som rör skyddet av kulturegendom i väpnad konflikt och låter oss lära om vilka förberedelseåtgärder som kan vidtas i fredstid för att skydda kulturarvet. Slutligen återfinns en artikel från Nordic Centre for Gender in Military Operations som bland mycket annat klargör relevansen av ett genusperspektiv i tolkning och tillämpning av den humanitära rätten, något som även är aktuellt för den fortsatta totalförsvarsutvecklingen.