Man står intill säng i utbränt hus

Bortglömda konflikter – krigen ingen pratar om

Bortglömda konflikter – krigen ingen pratar om

Fler än 50 krig och konflikter pågår i världen just nu. Få rapporteras det om. Irak, Nagorno-Karabach och Papua Nya Guinea är några konfliktområden bortom medias radar, men där Röda Korset finns på plats för hjälpa.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

En del konflikter ger stora rubriker, som kriget i Ukraina. Andra pågår i det tysta. Visste du till exempel att det har varit krig och konflikter i Kongo-Kinshasa i mer är 20 år? Eller att Papua Nya Guineas högländer är svårt drabbade av strider? Eller att det pågår ytterligare över 50 så kallade frysta konflikter runt om i världen som kan blossa upp igen? 

Nyhetsvärdering spelar stor roll

Att vissa konflikter inte uppmärksammas kan ha flera anledningar. Mediers nyhetsvärdering är ett skäl. En konflikt som sker i närområdet, som kriget i Ukraina, värderas högre bland annat på grund av den geografiska och kulturella närheten. Det förklarar Peter Wallensteen, senior professor i freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet.

– Det stärker en inåtvändhet, där vi bryr oss mer om det som ligger oss nära. När ett land anfaller med stora styrkor, som Ryssland gjorde mot Ukraina, är det naturligtvis omöjligt för medier att inte ge det stort utrymme, säger han.

Peter Wallensteen menar att medierna har ett ansvar när det kommer till rapporteringen. Runt om i världen finns en mängd reportrar som kan beskriva vad som händer på andra ställen –  det är upp till redaktionerna att avgöra hur stort utrymme händelserna ska få.

Enligt Tidningsutgivarna (TU) är en ovanlig, oväntad eller dramatisk händelse också en faktor som påverkar hur en nyhet värderas.

Bristen på uppmärksamhet vid en katastrof eller konflikt påverkar också viljan till att skänka pengar. Medier gör ett viktigt jobb för att lyfta kriser och få människor att engagera sig. Men när konflikter "glöms bort" riskerar också stödet att minska.

Vår kunskap om världen påverkas mycket av vad medierna väljer att rapportera om. Men Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Röda Korset, menar att hjälporganisationer också bär ansvar för att skapa uppmärksamhet. 

– Vi försöker inte alltid sätta agendan tillräckligt hårt när omvärldens fokus riktas åt ett visst håll, säger han.

Tillsammans räddar vi liv i världens konflikter

Men oavsett hur mycket det rapporteras om ett krig eller en konflikt är Röda Korset på plats för att hjälpa. Vi finns i 192 länder världen över, med miljontals volontärer som kan bistå direkt vid en kris.

  1. Irak

    I nästan 10 år har 180 000 människor tvingats bo i flyktingläger i norra Irak. Många förlorade sina hem i samband med att IS gick till motoffensiv 2014. Livet i flyktinglägren är ansträngt; tuffa väderförhållanden, sjukdomar och fattigdom drabbar redan utsatta familjer.

    Vi arbetar för att hjälpa människor i Irak på flera olika sätt. Bland annat delas mat och kontantbidrag ut och förstörda skolor och sjukhus repareras. Vi driver kliniker och sjukhus där människor får vård och psykosocialt stöd. 
  2. Papua Nya Guinea

    I högländerna pågår flera våldsamma konflikter. Som ett sätt att lösa tvister förs ofta strider i öriket – ofta handlar det om rätt till mark. Våldsamheterna har lett till att skolor och vårdcentraler har bränts ner vilket orsakat lidande för hela byar – inte minst för kvinnor, barn och äldre. Ofta förs också människor till svårtillgängliga platser där regeringen inte kan eller vill blanda sig i.

    Röda Korset är på plats för att hjälpa människor som blir lidande i stamkrigen. Röda Korset för dialog om mänskliga rättigheter med stammarna, militären och myndigheter men vi gör också besök på fängelser för att säkerställa att fångar behandlas väl.
  3. Nagorno-Karabach

    Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om området Nagorno-Karabach har pågått länge och tog ny fart på 1980-talet. Den har krävt uppemot 30 000 människors liv och gjort hundratusentals till flyktingar.

    Röda Korset levererar mediciner och matpaket, samt evakuerar människor i behov av vård.
  4. Haiti

    Sedan den svåra jordbävningen 2010 har medierapporteringen från landet varit låg, trots att Haiti är hårt drabbat av en mängd problem.

    Gängstrider och utbrott av kolera väntas göra situationen för över tre miljoner människor ännu svårare under 2023. Röda Korset hjälper bland annat till med rent vatten.
  5. Kongo-Kinshasa

    Konflikter har rasat i mer än två decennier, främst i landets östra delar. Trots det får Kongo allt mindre uppmärksamhet från omvärlden. Fem miljoner människor lever som flyktingar i sitt eget land och många kämpar varje dag för att överleva. Röda Korset finns på plats och hjälper människor, som här i Kanyaruchinya.
  6. Etiopien

    En brutal konflikt pågår i norra Etiopien sedan två år. Miljontals människor har tvingats på flykt, som Aisha och hennes son Sultan.

    – Jag gick i 17 dagar med barnen för att komma hit till Abala. Var deras pappa är vet jag inte, säger Aisha.

    Röda Korset hjälper med mat, filtar och köksutrustning så att familjen kan laga mat i sitt tillfälliga hem, ett skjul utan toalett.
  7. Somalia

    I Somalia lider nästan halva befolkningen, åtta miljoner, av torkan. Årtionden av konflikter gör det svårt för människor att stå emot kriser. Många som lider av undernäring får hjälp vid Röda Korsets kliniker.
  8. Jemen

    Situationen i Jemen är en av vår tids största humanitära katastrofer. Efter åtta års konflikt väntas situationen förvärras under 2023. Sju av tio jemeniter är beroende av nödhjälp för att överleva och 19 miljoner människor får inte tillräckligt med mat. Röda Korset bistår med mat, vatten, vård och annan nödhjälp för att människor ska kunna överleva.
  9. Myanmar

    Få nyheter kommer ut från Myanmar där militären tog makten i början av 2021. Flera våldsamma konflikter pågår och människor har tvingats fly. 17 miljoner människor uppskattas behöva nödhjälp 2023. Till byn Mindat kommer Röda Korsets volontärer med mat, tvål och schampo.
  10. Afghanistan

    När talibanerna tog makten 2021 fick en redan hårt prövad befolkning det ännu värre. Stödet från omvärlden minskade drastiskt och fattigdomen är utbredd. Situationen är särskilt svår för kvinnor, vars rättigheter är väldigt begränsade. Röda Korset bistår med mat, vatten, vård och annat som hjälper i den utsatta situationen.

Läs artiklar om krig och konflikter